Wat te doen tegen seborroïsch eczeem

Wat te doen tegen seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die vooral de hoofdhuid treft. Het veroorzaakt schilferende plekken, een rode huid en hardnekkige roos. Het kan ook andere delen van het lichaam aantasten waar de huid vet of olie aanmaakt zoals het gezicht, neus, wenkbrauwen, oren, oogleden en borst. Het is gemakkelijk te verwarren met roos, maar dat is niet helemaal correct. Roos is eigenlijk een milde vorm van seborroïsch eczeem. Bij seborroïsch eczeem is de schilfering vaak wat gelig van kleur en doet het wasachtig/vettig aan. Naar schatting heeft 5% van de bevolking er last van. Er worden verschillende namen gebruikt voor seborroïsch eczeem, zoals seborrhoisch eczeem, eczema seborrhoicum en seborrhoeic dermatitis.

Seborroïsch eczeem en de hoofdhuid

Seborroïsch eczeem ontstaat meestal aan het begin van de puberteit en is niet besmettelijk. Het eczeem komt doordat het huidvet, oftewel talg, verandert. Als dit talg verandert, gaan de gistcellen op de huid waarschijnlijk sneller groeien. Iedereen heeft gistcellen op de huid. maar als het er veel zijn, kunnen ze een ontsteking van de huid veroorzaken. Het verloop van seborroïsch eczeem is wisselend, waarbij rustige periodes worden afgewisseld met tijden waarin het actiever is.

Oorzaken en preventie

Het is niet precies bekend wat seborroïsch eczeem veroorzaakt. Wel is bekend dat de gist Malassezia furfur een belangrijke rol speelt. Deze gist wordt bij veel mensen aangetroffen op de huid, maar het veroorzaakt bij sommigen een ontstekingsreactie. Andere oorzaken kunnen zijn:

  • Stress
  • Genen
  • Bepaalde medische aandoeningen en medicijnen
  • Koud, droog weer
  • Een reactie van het immuunsysteem

Niet alleen kunnen stress en kou een oorzaak zijn, het kan het eczeem ook erger maken. Het is dus belangrijk om rekening te houden met deze oorzaken en ze waar mogelijk tegen te gaan, zodat je het eczeem in ieder geval niet verergert. Ook komt het veel bij baby’s voor. Ongeveer 70% van alle pasgeborene kan er last van krijgen. Dan heet het berg.

Belangrijk om aan te stippen is dat seborroïsch eczeem niet komt door een allergie of door slechte hygiëne.

Seborroïsch eczeem en haaruitval

Seborroïsch eczeem is over het algemeen een chronische aandoening. Je zal er altijd op moeten letten en behandelen. Zoals eerder aangegeven kan het in periodes oplaaien. Houdt het lang aan, dan kan het ook een negatief effect hebben op de gezondheid van de hoofdhuid. Het is hierin waar haaruitval in verband wordt gebracht met seborroïsch eczeem. De verhoogde olieproductie veroorzaakt irritatie en ontstekingen van de hoofdhuid, wat tot hevige jeuk leidt. Door aan de huid te krabben kan dit haarfollikels beschadigen, waardoor de natuurlijke haargroei wordt belemmerd en het haar kan uitvallen.

Lees er hier meer over: Scalp condition impacts hair growth and retention via oxidative stress

Productadvies nodig? Doe de Haartest!

Doe de Haartest

De juiste middelen tegen seborroïsch eczeem

Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om de schilfers en jeuk door seborroïsch eczeem aan te pakken. Het meest bekende middel dat goed ertegen werkt, heet ketoconazol. Dit is een schimmelwerend middel met een bewezen effect tegen roos en schimmels. Er worden wel lichte bijwerkingen genoemd bij het gebruik van dit middel in shampoos. In sommige gevallen ervaren mensen huidklachten zoals jeuk, branderigheid, roodheid en schilfering. Ook is het niet verstandig abrupt met de behandeling te staken. Dat veroorzaakt wederom irritatie omdat de huid aan het middel gewend is geraakt. Een andere optie heet Piroctone olamine. Het heeft een vergelijkbare werking als ketoconazol en is ook bekend onder de merknaam ‘Octopirox’.

Lees hier meer over de werking van Piroctone olamine ten opzichte van ketoconazol.

Naast bovenstaande middelen, worden corticosteroïden vaak aanbevolen voor de behandeling van verschillende hoofdhuidproblemen vanwege hun ontstekingsremmende eigenschappen. Hoewel corticosteroïden effectief kunnen zijn bij de behandeling van verschillende hoofdhuidproblemen, is het belangrijk om ze op de juiste manier en onder toezicht van een arts te gebruiken. Langdurig of overmatig gebruik van corticosteroïden kan namelijk leiden tot serieuze bijwerkingen, zoals het dunner worden van de huid.

Effectieve behandelingen tegen hoofdhuidproblemen

Neofollics shampoo is een shampoo dat Piroctone olamine bevat en daarnaast haargroei bevordert. Naast 12 haargroeistimulerende ingrediënten, pakt deze shampoo ook hoofdhuidproblemen aan zoals seborroïsch eczeem. Het kalmeert de hoofdhuid, is effectief tegen roos en legt de basis voor een gezonde haargroei.

Het Scalp Therapy pakket van Neofollics biedt verlichting aan verschillende hoofdhuidaandoeningen, waaronder seborroïsch eczeem, psoriasis, roos, schilfers en een geïrriteerde hoofdhuid. Dit pakket bestaat uit een Exfoliating Shampoo, een Nourishing Mask en een Peeling Serum.

Neofollics scalp therapy pakket

Aanbiedingsprijs
€72,13
Normale prijs
€84,85

De drie producten van de Neofollics Scalp Therapy-lijn (shampoo, masker, serum) zijn specifiek ontwikkeld om zware hoofdhuidproblemen zoals psoriasis of seborroïsch eczeem aan te pakken.

Heb je enkel last van jeuk? Dan is het gebruik van de shampoo voldoende. De Exfoliating Shampoo is klinisch bewezen verlichting te brengen door de hoge concentratie actieve ingrediënten.

Twijfel je over de ernst van jouw hoofdhuidaandoening? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Komen we er samen niet uit? Dan zullen we je verwijzen naar de huisarts.

Neofollics exfoliating shampoo

Aanbiedingsprijs
€29,95
Normale prijs

De Neofollics Exfoliating Shampoo is een verzorgende shampoo uit de Scalp Therapy Line van Neofollics die specifiek is ontwikkeld om hoofdhuidproblemen aan te pakken. De scrub shampoo biedt verlichting aan verschillende hoofdhuidaandoeningen zoals seborroïsch eczeem, psoriasis op de hoofdhuid, roos, schilfers en een geïrriteerde hoofdhuid.

Bij een combinatie van jeuk en roos, zonder hevige hoofdhuidproblemen, adviseren we om naast de shampoo ook het masker toe te voegen aan je behandeling.

Neofollics scalp shampoo + masker combinatiepakket

Aanbiedingsprijs
€49,41
Normale prijs
€54,90

De combinatie Neofollics Exfoliating Shampoo en Nourishing Mask is ideaal tegen roos en jeuk.

Welke resultaten kun je verwachten?

De Scalp Therapy producten kunnen worden gebruikt als een kuur, waarbij je binnen 3-4 weken vaak al het gewenste resultaat bereikt. Na deze initiële periode kun je overstappen op een onderhoudsdosis. In plaats van alle producten meerdere keren per week te gebruiken, kun je bijvoorbeeld alleen de Exfoliating Shampoo eens per week gebruiken om de goede staat van je hoofdhuid te behouden. Als de hoofdhuidproblemen zijn verdwenen na de kuur en het gebruik van de onderhoudsdosis, blijven ze meestal weg. Als de problemen toch terugkeren, kun je opnieuw een kuur overwegen. De producten kunnen namelijk langdurig worden gebruikt door de milde ingrediënten.

Gratis sample aanvragen

Wil je er zeker van zijn dat je de juiste oplossing kiest voor jouw hoofdhuidprobleem? We begrijpen dat het belangrijk is om producten eerst uit te proberen voordat je een beslissing maakt. Daarom bieden we je de mogelijkheid om gratis een Scalp Therapy sample aan te vragen. Zo kun je zelf ervaren hoe onze producten je kunnen helpen je hoofdhuid te kalmeren en te verzorgen.

Vraag vandaag nog je gratis sample aan en zet de eerste stap naar een gezonde hoofdhuid!

Set
Neofollics scalp shampoo + masker combinatiepakket
Neofollics scalp shampoo + masker combinatiepakket
Neofollics scalp shampoo + masker combinatiepakket
Neofollics scalp shampoo + masker combinatiepakket
Roos, schilfers, jeuk, 250 ml + 175 ml
Aanbiedingsprijs
€49,41
Normale prijs
€54,90
0% Stapelkorting
Neofollics exfoliating shampoo
Neofollics exfoliating shampoo
Neofollics exfoliating shampoo
Neofollics exfoliating shampoo
Roos, schilfers, jeuk, 250 ml
Aanbiedingsprijs
€29,95
Normale prijs
Set
Neofollics scalp therapy pakket
Neofollics scalp therapy pakket
Neofollics scalp therapy pakket
Neofollics scalp therapy pakket
Roos, schilfers, jeuk, 3 stuks
Aanbiedingsprijs
€72,13
Normale prijs
€84,85