Uit recente studies is gebleken dat de stof Adenosine een positieve werking heeft op haargroei. In deze studies wordt Adenosine ook vergeleken met Minoxidil. Wij hebben de belangrijkste conclusies in dit artikel samengevat.
Uit recente studies is gebleken dat de stof Adenosine een positieve werking heeft op haargroei. In deze studies wordt Adenosine ook vergeleken met Minoxidil. Wij hebben de belangrijkste conclusies in dit artikel samengevat.
In het verleden hebben veel onderzoeken zich gericht op Minoxidil en Finasteride als middelen om haarverlies te voorkomen en haargroei te stimuleren. Deze middelen zijn redelijk effectief, maar kunnen vervelende bijwerkingen geven omdat ze kunnen leiden tot bloeddrukschommelingen en hormonale veranderingen.
Hoe pak je haaruitval aan?
De meest voorkomende vorm van haaruitval is alopecia androgenetica. Dit is de Latijnse naam voor erfelijke haaruitval of erfelijke kaalheid. Bij mannen uit dit zich in de bekende inhammen en kale kruin. Minder bekend is dat dit ook bij vrouwen voorkomt. Bij vrouwen uit het zich anders. Hier treedt haaruitval meer op over de hele hoofdhuid, beginnend bij de middenscheiding. Hoewel erfelijke haaruitval het meest voorkomt, betekent dit niet dat veel vrouwen er last van hebben. Het komt het meest voor bij mannen. Het percentage mannen dat eraan lijdt, neemt toe met de leeftijd. 30 procent van alle mannen rond de 30 jaar heeft al last van haaruitval. 50 procent van alle vijftigers en 70 tot 80 procent van alle mannen in de zeventig.
Wat er gebeurt bij deze erfelijke haaruitval is dat de haarzakjes die gevoelig zijn voor de stof dihydrotestosteron (DHT) hierdoor worden aangevallen om uiteindelijk te verdwijnen. DHT is een bijproduct van testosteron en de belangrijkste verantwoordelijke voor het eigenlijke proces van haaruitval. Als een medicijn ervoor zorgt dat deze stof wordt geremd, voorkom je haaruitval. Je kunt er ook voor zorgen dat haargroei gemakkelijker wordt door het haar te voeden met de juiste ingrediënten. Het is ook mogelijk om haargroei te stimuleren door het makkelijker te maken voor haren om te groeien.
Wat is adenosine en hoe stimuleert het de haargroei?
Adenosine is een lichaamseigen stof en een belangrijke organische verbinding die verschillende functies vervult in het menselijk lichaam. Het lichaam produceert deze stof dus zelf. Een aantal onderzoeken waarbij een oplossing van adenosine op de hoofdhuid werd aangebracht, toonden aan dat het kan zorgen voor een verbeterde haargroei bij zowel mannen als vrouwen.
Deze recente studies tonen aan dat ook op de stof Adenosine zeer effectief is tegen haarverlies. En in tegenstelling tot Minoxidil en Finasteride, heeft Adenosine géén bijwerkingen.
Adenosine molecuul
De belangrijkste bevindingen van dit onderzoek zijn:
Deze studie was gericht op het vergelijken van de effecten van minoxidil in een 5% oplossing en adenosine in een 0,75% oplossing op mannelijk haarverlies door hun invloed op groei en vaatverwijdend effect te onderzoeken. In totaal namen 110 mannelijke patiënten met gevorderd haarverlies deel aan dit onderzoek. Er waren 55 patiënten in elke groep. Echter, 16 patiënten werden later uitgesloten vanwege allergische reacties of gebrek aan follow-up.
De effecten van de behandeling werden na 3 en 6 maanden geëvalueerd. Hierbij werd gekeken naar volledige en relatieve genezingspercentages, plus tevredenheid van de patiënt. Na 3 maanden vertoonden beide groepen vergelijkbare herstelpercentages. Ook na 6 maanden was er geen verandering in de relatieve genezingspercentages binnen of tussen de groepen.
De patiënttevredenheid was echter significant hoger in de groep die adenosine gebruikte. Het onderzoek concludeerde dat adenosine geen statistische verbetering was ten opzichte van minoxidil wat betreft haargroei. Desalniettemin suggereert de hogere tevredenheid van patiënten die adenosine gebruikten de potentiële voordelen ervan. Het onderzoek wijst op de noodzaak van verder onderzoek met grotere steekproeven of verschillende doses van het geneesmiddel om deze bevindingen te verduidelijken.
“Adenosine verhoogt de anagene haargroei en dikke haren bij Japanse vrouwen met vrouwelijk haarverlies: Een pilot, dubbelblind, gerandomiseerd, placebogecontroleerd onderzoek”
0,75%
adenosine geeft betere resultaten dan 5% minoxidil.
De belangrijkste bevindingen van dit onderzoek zijn:
In deze studie onder 30 Japanse vrouwen met erfelijke haaruitval, liet adenosine significant betere resultaten zien dan een placebo. Adenosine hielp haar te groeien en dun haar dikker te maken door de activiteit van bepaalde groeifactoren in de hoofdhuid te verhogen. De vrouwen gebruikten gedurende 12 maanden tweemaal daags een adenosine-lotion van 0,75% of een placebo. De onderzoekers en de vrouwen zelf meldden dat adenosine effectiever was. Het stimuleerde de haargroei en zorgde voor dikker haar zonder bijwerkingen. Deze studie toont aan dat adenosine nuttig kan zijn bij de behandeling van haaruitval bij vrouwen, vergelijkbaar met de effecten bij mannen met erfelijke haaruitval.
Neofollics lotion bevat een hoge concentratie van 10 bewezen actieve ingrediënten, samengevoegd in het Neoxyl haargroeicomplex.
Haargroeimoleculen Adenosine, Vividine en Aminexil
Zes krachtige plantenextracten waaronder Ecklonia cava en Raspberry ketone
Peptiden die doorbloeding van de hoofdhuid verbeteren en ontstekingen remmen
Deze twee onderzoeken tonen aan dat adenosine potentiële voordelen heeft bij de behandeling van haaruitval, zowel bij mannen als bij vrouwen. Terwijl de vergelijkende studie tussen minoxidil en adenosine bij mannen geen statistisch verschil in haargroei liet zien, toonde een andere studie bij vrouwen aan dat adenosine effectiever was dan een placebo. Het lijkt erop dat adenosine gunstige resultaten heeft bij haaruitval, vooral bij vrouwen, door de haargroei te stimuleren en dunner haar dikker te maken. Toekomstig onderzoek met grotere groepen en verschillende doses is nodig om deze bevindingen verder te verduidelijken.
Aan de slag met je haaruitval?
Vraag een gratis persoonlijk consult aan bij onze specialisten. We helpen je graag met advies over hoe je jouw haarprobleem kunt verhelpen of voorkomen en wat daarvoor de beste producten zijn.
Dit artikel is bijgewerkt op 12-11-2024 naar aanleiding van nieuwe bevindingen en inzichten.
Veelgestelde vragen
Adenosine is een natuurlijk, in het lichaam voorkomende, stof die een rol speelt bij de cellulaire energieoverdracht (via ATP) en signaaltransductie. Voor haar helpt adenosine door dermale papilcellen te stimuleren, die cruciaal zijn voor de groei van haarzakjes en de anagene (groei-) fase van de haarcyclus.
Zowel mannen als vrouwen met alopecia androgenetica of algemeen dunner wordend haar kunnen baat hebben bij adenosine. Het is met name geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een milder alternatief voor minoxidil of voor mensen met een gevoelige hoofdhuid.
Adenosine wordt goed verdragen en heeft minimale bijwerkingen. Sommige gebruikers kunnen een lichte irritatie van de hoofdhuid ervaren, maar dit komt minder vaak voor in vergelijking met behandelingen zoals minoxidil.
Merkbare verbeteringen in haardichtheid en -dikte kunnen 4-6 maanden duren na consequent gebruik. Subtiele verbeteringen, zoals minder uitvallen en een betere haarkwaliteit, kunnen eerder zichtbaar zijn.
Ja, adenosine is veilig voor langdurig gebruik en veroorzaakt waarschijnlijk geen ernstige bijwerkingen, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor mensen die op zoek zijn naar een zacht haargroeimiddel.