Schilfers op de hoofdhuid, maar niet roos?

Schilfers op de hoofdhuid, maar niet roos?

Heb je last van een schilferige hoofdhuid, dan denk je al snel aan roos. Maar soms ziet het er net anders uit dan je gewend bent. Dat komt omdat deze schilfers om verschillende redenen kunnen ontstaan. Wat zijn deze oorzaken en wat kan je ertegen doen?

Wat zijn de oorzaken van de vastzittende schilfers op de hoofdhuid?

De meest voorkomende reden zal roos zijn. Roos wordt gezien als een milde vorm van seborroïsch eczeem. Dit eczeem ontstaat als het huidvet, oftewel talg, verandert. Als dit huidvet verandert, dan gaan de gistcellen op de huid waarschijnlijk sneller groeien. Zodra dit er veel worden, dan kunnen deze cellen ontstekingen op de huid geven. Dit eczeem kan verder geen kwaad, maar is natuurlijk wel vervelend.

Lees meer over ons artikel: ‘Roos in je haar, wat nu?'

Als het seborroïsch eczeem erger wordt, dan gaat het ook gepaard met een ontsteking waarbij roodheid en een lichte zwelling ontstaat. De vastzittende schilfers op de hoofdhuid zijn vaak ook wat geler dan de milde roos die veel mensen krijgen. Bij kinderen wordt het ‘berg’ genoemd en gaat het vanzelf weer over. Verschillende factoren, zoals genetische aanleg, stress, koude, droge lucht of voeding kunnen invloed hebben op de aandoening.

Psoriasis capitis

In de milde variant is deze aandoening moeilijk te onderscheiden van seborrhoïsch eczeem, maar het is wel een aparte aandoening. Het ontstaat door een combinatie van een versnelde celdeling van de huidcellen en een afwijkende afweerreactie. Het uit zich in scherp begrensde rode schilfers op de hoofdhuid en haargrenzen. De schilfers kunnen ontbreken wanneer je vettig hoofdhaar hebt.

Hoofdschimmel

De medische term is tinea capitis. Het is een erg besmettelijke schimmelinfectie van de hoofdhuid en haren. Het komt het meest bij kinderen voor. Deze hoofdschimmel uit zich in vastzittende schilfers op de hoofdhuid, maar ook met kale plekken en veel jeuk.

Productadvies nodig? Doe de Haartest!

Doe de Haartest
Flakes on the scalp, but not dandruff?

Kan roos haaruitval veroorzaken?

Als de roos lang genoeg bestaat en niet goed wordt behandeld, kunnen de haren beginnen uit te vallen.

Huis-tuin-en-keukenmiddelen tegen roos en vastzittende schilfers op de hoofdhuid

Er zijn een hoop huis-tuin-en-keukenmiddeltjes te vinden tegen roos en schilfering. Producten zoals kokosolie, appelazijn, yoghurt en citroen worden genoemd als middeltjes tegen roos. Maar het is verstandig daar huiverig voor te zijn. Je kan yoghurt in je haar smeren omdat er goede bacteriën in zitten, maar er zijn speciaal ontwikkelde shampoos met dezelfde of betere werking waarvan je zeker kan zijn dat het gezond en veilig is. Lees er hier meer over

Een oplossing die voor veel mensen wel helpt, is het vervangen van je kussensloop door een zachter, meer ademend materiaal. Of het regelmatig wisselen van je kussensloop. Dit werkt ook goed tegen acne, mocht jij of jouw puber daar last van hebben.

Kmax anti-roos shampoo

Aanbiedingsprijs
€24,90
Normale prijs

Deze anti-roosshampoo met aloë vera, is rijk aan exfoliërende ingrediënten. Het is ideaal voor de behandeling van roos, ontstekingen en seborroisch eczeem. Gaat jeuk tegen en herstelt het evenwicht van de hoofdhuid.

  • De formule is op basis van aloë vera in plaats van water
  • Pakt roos aan en heeft een exfoliërende en herstellende werking
  • Ideaal voor mannen en vrouwen

Wat kan je tegen deze schilfers doen?

Ten eerste is het verstandig de bekende uitlokkende factoren te vermijden. Dit zijn de oorzaken stress, koude of droge lucht en voeding. Het kan ook zijn dat je regelmatig een pet of hoed draagt. Dit verergert seborroïsch eczeem. Je hoort eigenlijk alleen maar dat we onze haren te vaak wassen. Maar als je last hebt van vastzittende schilfers op je hoofdhuid, is het wel degelijk verstandig vaker je haren te wassen.

Ook is het belangrijk niet te krabben. Dit kan het erger maken doordat je de hoofdhuid meer irriteert. Wat verder de belangrijkste manier om van deze schilfers af te komen, is de juiste shampoo te gebruiken. Je kan het beste op zoek naar een kwalitatieve anti-roosshampoo met ingrediënten zoals ketoconazol en piroctone olamine. Hier bij de Haargroeispecialist verkopen we antiroosshampoos die ketoconazol en piroctone olamine bevatten, zoals Neofollics Exfoliating shampoo. Deze shampoo werkt goed bij seborroïsch eczeem en zijn speciaal ontwikkeld om roos, schilfers en jeuk aan te pakken.

Neofollics scalp therapy pakket

Aanbiedingsprijs
€72,13
Normale prijs
€84,85

De drie producten van de Neofollics Scalp Therapy-lijn (shampoo, masker, serum) zijn specifiek ontwikkeld om zware hoofdhuidproblemen zoals psoriasis of seborroïsch eczeem aan te pakken.

Gratis sample aanvragen

Wil je er zeker van zijn dat je de juiste oplossing kiest voor jouw hoofdhuidprobleem? We begrijpen dat het belangrijk is om producten eerst uit te proberen voordat je een beslissing maakt. Daarom bieden we je de mogelijkheid om gratis een Scalp Therapy sample aan te vragen. Zo kun je zelf ervaren hoe onze producten je kunnen helpen je hoofdhuid te kalmeren en te verzorgen.

Vraag vandaag nog je gratis sample aan en zet de eerste stap naar een gezonde hoofdhuid!