Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen haaruitval - feiten en fabels

Op het internet is alle informatie te vinden die je maar kan bedenken. Van de geschiedenis van het kleinste dorp tot de chemische samenstelling van een legoblokje. Wat er ook te vinden is, zijn huis-tuin-en-keukenmiddeltjes.

Simpele tips en trucs zouden je haargroeiproblemen kunnen oplossen. Je hoeft er zelfs niet voor naar buiten. Dit klinkt al snel te mooi om waar te zijn. We zetten ze op een rij en zoeken uit of deze ‘life hacks’ wel helemaal kloppen.

Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen haaruitval - feiten en fabels

Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen haaruitval - feiten en fabels

Op het internet is alle informatie te vinden die je maar kan bedenken. Van de geschiedenis van het kleinste dorp tot de chemische samenstelling van een legoblokje. Wat er ook te vinden is, zijn huis-tuin-en-keukenmiddeltjes.

Simpele tips en trucs zouden je haargroeiproblemen kunnen oplossen. Je hoeft er zelfs niet voor naar buiten. Dit klinkt al snel te mooi om waar te zijn. We zetten ze op een rij en zoeken uit of deze ‘life hacks’ wel helemaal kloppen.

Inhoudsopgave

Knoflook in je haar?

In knoflook zit vitamine B6, selenium en het is rijk aan zwavel. Zwavel is de bouwstof van keratine, het eiwit waar je haar uit is opgebouwd. Daarnaast heeft knoflook ook antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Al deze eigenschappen zouden kunnen betekenen dat knoflook haargroei kan stimuleren en jeuk kan voorkomen doordat het dode bacteriën verwijdert. Maar klopt dit?

De positieve effecten lijken ondersteund te worden door het bestaan van knoflookshampoos. Waar komt dit vandaan? Er is inderdaad een studie te vinden waar alopecia areata behandeld is met knoflookextract en waar een mager positief resultaat te zien is.

Maar alopecia areata is een auto-immuunaandoening. Witte bloedcellen vallen de haarzakjes aan en veroorzaken tijdelijk haarverlies. De ontstekingsremmende werking van knoflook kan hier mogelijk de effectiviteit van verklaren. Maar er is meer onderzoek nodig om die claim echt te kunnen maken.

Betekent dit dat je meteen jouw keuken kan plunderen voor wat knoflook? Helaas werkt het niet zo. De positieve werking van knoflook is beter te verkrijgen door het in je eten te doen dan het op je hoofd te smeren.

De stoffen zoals vitamine B6, selenium en zwavel worden in het bloed opgenomen en zo naar de haarzakjes gebracht. Daarbij kan knoflook een irriterende werking hebben op je huid.

Citroen in je haar?

De klassieker. Veel mensen hebben dit als kind weleens geprobeerd, of er in ieder geval van gehoord. Breng citroensap aan in je haar, ga in de zon liggen en je haar is ineens een stuk blonder. Het is in ieder geval geen fabeltje. Het werkt. Het zuur in de citroen bleekt het haar waardoor het tijdelijk blonder wordt. Dit werkt overigens alleen voor mensen met een al lichtere haarkleur.

Het is echter niet aan te raden dit regelmatig te doen. Een citroen smaakt niet alleen zuur, het is ook een zuur. Met een pH-waarde tussen de 2 en 3, maakt citroensap 10.000 tot 100.000 keer zuurder dan water. En zuur bijt. Hierdoor droogt het haar uit en wordt het broos en breekbaar. Het is namelijk een chemische reactie die de pigmenten in je haren kapot maakt.

Je haar bleken met citroensap een keer uitproberen kan geen kwaad. Maar het regelmatig doen is op lange termijn slecht voor het haar. Want het maakt je haar dus droog en broos.

Olijfolie in je haar?

Olijfolie bevat ingrediënten met antibacteriële eigenschappen. Het zit vol met antioxidanten, die huid en haar kunnen beschermen. Ook bevat olijfolie voedingsstoffen als vitamine E, vitamine D, biotine en niacine. De stof biotine is een bekende in de wereld van de haargroei, dus helpt het om olijfolie in je haar te smeren?

Ja en nee. Olijfolie kan je haar wel gezond houden, waardoor het misschien minder snel afbreekt, maar haaruitval tegengaan is geen enkel bewijs voor. Een overzicht van studies uit 2015 gaf aan dat oliën in het algemeen een belangrijke rol kunnen spelen bij de bescherming van het haar.

Dit komt doordat sommige oliën in het haar kunnen doordringen en de hoeveelheid water die het haar opneemt verminderen, waardoor de haarschacht minder snel opzwelt. Dit zegt echter niets over het tegengaan van haarverlies.

Het aanbrengen van olijfolie op het haar is dus waarschijnlijk veilig en gemakkelijk. Voor de meeste mensen is het enige risico van olijfolie op hun haar dat het haar vettig en zwaar wordt in plaats van zacht en zijdeachtig aan te voelen.

Haargroeiproducten hebben effect door langdurig consequent gebruik. Regelmatig olijfolie in je haar doen is dan ook een beetje onpraktisch als haargroeimiddel. Hiervoor zal je de vitamines die in de olie zitten binnen moeten krijgen om je haarzakjes effectief te bereiken.

Bevat 1% Piroctone olamine, ook effectief tegen roos. Zeven krachtige plantenextracten waaronder Ecklonia cava en Raspberry ketone de haargroeimoleculen Cafeïne en Niacinamide. Arganolie en Akkermuntolie voor het verzorgen van de hoofdhuid en het haar.

Appelciderazijn in je haar?

Google op de term appelazijn of appelciderazijn en een wondere wereld van de meest fantastische claims komen je tegemoet. Het lijkt een wondermiddel dat goed is voor alles en tegen alles. Gezondheidsgoeroes en beroemdheden zweren bij de helende werking van dit ingrediënt dat je misschien alleen kent van je salades. Waar is dit op gebaseerd?

Azijn is het resultaat van een fermentatie waarbij de suikers, in dit geval appels, worden afgebroken door bacteriën en gist. Deze suikers worden door de gist omgezet in alcohol, waarna een bacterie de alcohol weer omzet in azijn. Appelciderazijn bevat vitamines zoals vitamine B en C, het heeft antibiotische eigenschappen en het bevat bepaalde goede zuren.

Het is dus een zuur en net als een citroen droogt het je haar uit. Zonder je eigen pH-waarde te kennen, weet je niet goed wat de gevolgen kunnen zijn als je het in je haar smeert. Het kan je hoge pH-waarden in de hoofdhuid verlagen, maar een te lage waarde is ook niet goed. Omdat appelazijn zo zuur is, kan het direct aanbrengen op de hoofdhuid ook leiden tot irritatie en jeuk. Niet aan te raden dus.

Wat je er ook mee doet, appelciderazijn zal haaruitval niet oplossen of behandelen. De reden dat het vaak in verband wordt gebracht met haarverzorging is dat het een oud middel is om het haar te laten glanzen en roos te behandelen. Het enige echte voordeel is dan waarschijnlijk als haarspoeling, omdat het helpt productopbouw op je hoofdhuid te verwijderen.

Door stylingproducten of shampoo achtergelaten opbouw kan de follikels verstoppen, wat leidt tot hoofdhuidaandoeningen zoals roos, en - in extreme gevallen - ook haaruitval kan veroorzaken. Maar hier zijn ook veel betere alternatieven voor met een goede bewezen werking.

Haar heeft een ideale pH-waarde tussen 4 en 5, maar veel commerciële shampoos kunnen dit verstoren. Omdat appelciderazijn een hoge zuurgraad heeft, zou het dus kunnen helpen de pH-balans te handhaven. Echter is het risicovol en kan leiden tot irritatie.

Dan lijkt een verstandigere keuze je shampoo die deze verstoring veroorzaakt, aan te passen dan azijn in je haar te smeren ter compensatie, in de hoop dat het net de juiste waardes bevat om de balans te herstellen.

Productadvies nodig? Doe de Haartest!

Doe de Haartest

Bronnen:

  • Hajheydari, Z., Jamshidi, M., Akbari, J., & Mohammadpour, R. (2007). Combination of topical garlic gel and betamethasone valerate cream in the treatment of localized alopecia areata: A double-blind randomized controlled study. Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology, 73(1), 29. https://doi.org/10.4103/0378-6323.30648
  • Qian, W., Liu, W., Zhu, D., Cao, Y., Tang, A., Gong, G., & Su, H. (2020). Natural skin‑whitening compounds for the treatment of melanogenesis (Review). Experimental and Therapeutic Medicine, 20(1), 173–185. https://doi.org/10.3892/etm.2020.8687
  • Zaid, A. N., Jaradat, N. A., Eid, A. M., Al Zabadi, H., Alkaiyat, A., & Darwish, S. A. (2017). Ethnopharmacological survey of home remedies used for treatment of hair and scalp and their methods of preparation in the West Bank-Palestine. BMC Complementary and Alternative Medicine, 17(1). https://doi.org/10.1186/s12906-017-1858-1
  • Gavazzoni Dias, M. F., Pichler, J., Adriano, A., Cecato, P., & de Almeida, A. (2014). The shampoo pH can affect the hair: Myth or Reality? International Journal of Trichology, 6(3), 95. https://doi.org/10.4103/0974-7753.139078