Waarom een goede shampoo geen SLS bevat
Wat is SLS precies?
Als je het etiket van een fles shampoo bestudeert, is sodium lauryl sulfate (SLS), of zijn variant sodium laureth sulfate (SLES), in de meeste gevallen het tweede vermelde ingrediënt. Dit betekent dat deze stof, op water (aqua) na, in het grootste volume in de shampoo aanwezig is.
SLS en SLES zijn sulfaten en hebben een sterk reinigende oppervlakte-actieve werking en zijn schuimvormend. Daarnaast is het goedkoop te produceren. Door deze gunstige eigenschappen worden SLS en SLES vaak toegepast in verzorgingsproducten als shampoos, tandpasta en mondwater. Maar vanwege zijn krachtige werking wordt het ook veelvuldig in industriële producten als schoonmaakmiddelen gebruikt.
Waarom is SLS slecht?
SLS is een agressieve stof en heeft, ook in lage concentraties, een irriterend effect op de huid. Voor SLES geldt dit in mindere mate, daarom wordt deze stof meestal in shampoos gebruikt. Het nadeel van SLES is dat het als bijproduct dioxaan bevat. Er bestaan sterke vermoedens dat dioxaan kankerverwekkend is. De stof dringt door de huid en is moeilijk afbreekbaar. In kleine concentraties is het gebruik van SLES veilig, maar de effecten van een leven lang je haar wassen met een SLES-bevattende shampoo zijn nog niet bekend.
Door hun agressieve werking verstoren SLS en SLES bovendien de balans tussen hoofdhaar en huid. De hoofdhuid wordt gereinigd, maar droogt tegelijkertijd ook uit. De natuurlijke oliën worden uit de haren gewassen. Daarnaast vormt er een residu op de haarzakjes, wat de haargroei mogelijk verstoort. Zonder aanvullende chemicaliën in SLS- of SLES-bevattende shampoos zou het haar na een wasbeurt pluizig aanvoelen.
Sommige cosmeticaproducenten claimen dat de SLS of SLES in hun shampoos natuurlijk zijn, omdat ze uit kokosolie worden gewonnen. Winning vanuit kokosolie is mogelijk, maar alleen na een fabricageproces met toevoeging van vele chemicaliën. Bovendien is er geen reden aan te nemen dat op deze manier gewonnen SLS veiliger is.
Productadvies nodig? Doe de Haartest!
Wat is het alternatief?
Al met al is er een groeiende behoefte aan shampoos die geen SLS of SLES bevatten. Een aanbevelenswaardig alternatief is natriumlaurylzwavelacetaat. De Engelse naam is sodium lauryl sulfoacetate (SLSA). Hoewel deze stof qua naam erg lijkt op SLS en SLES, is het geen sulfaat en mist het veel van de eerder besproken negatieve eigenschappen.
SLSA is veel vriendelijker voor de huid. Het is namelijk niet agressief en irriteert de huid niet. Ook droogt het de hoofdhuid niet uit. In tegenstelling tot SLS en SLES is deze stof hydrofiel, wat wil zeggen dat het in water oplosbaar is. Hierdoor blijven na een douchebeurt geen resten in het haar achter die op de haarzakjes hechten.
Omdat SLSA een veel duurder ingrediënt is dan SLS wordt deze stof alleen in hoogwaardige shampoos toegepast.
Shampoos bij de Haargroeispecialist
Consumenten worden zich steeds meer bewust van de nadelen van SLS en SLES. Gezien de nadelen van deze stoffen is dit zeker terecht. Cosmeticaproducenten blijven de stof echter gebruiken vanwege het sterk reinigend en schuimend effect. De belangrijkste reden is vermoedelijk dat de stoffen erg goedkoop zijn.
Gelukkig zijn er steeds meer shampoos zonder SLS verkrijgbaar. Als je de kwaliteit en kwantiteit van je haar écht wilt verbeteren is het immers zonde om een slechte shampoo te gebruiken.
De Haargroeispecialist verkoopt alleen kwalitatief hoogwaardige shampoos die geen SLS of SLES bevatten, waaronder: