Tractie alopecia: haaruitval door strak gestylede kapsels

Tractie alopecia: haaruitval door strak gestylede kapsels

Draag jij vaak strakke staarten, vlechtjes of heb jij dreadlocks? En merk je dat je de laatste tijd meer haaruitval ervaart rondom de haarlijn? Dan is er een kans dat je last hebt van tractie alopecia, letterlijk vertaald ‘haaruitval door trekken’.

Inhoudsopgave:

De oorzaken van tractie alopecia

Zoals aangegeven, wordt tractie alopecia (ook wel alopecia mechanica genoemd) veroorzaakt door te veel spanning op de haren. Deze spanning ontstaat bijvoorbeeld door het dragen van te strakke staarten of vlechtjes, of wanneer je dreadlocks hebt. Ook wanneer er extensions te strak zijn gezet of je deze te lang laat zitten, kan er haarverlies optreden.

Chemical hair relaxation (een methode waarbij het haar op chemische wijze gestyled wordt) is ook een bekende oorzaak van dit type haarverlies. Vooral bij vrouwen met kroeshaar is dit een bekende styling methode. Een derde van de vrouwen met kroeshaar kampt dan ook met tractie alopecia.

Lees hier het onderzoek: Traction alopecia: the root of the problem

Wanneer staarten, vlechtjes, dreadlocks of extensions te strak zitten, ervaren de haarwortels veel spanning. Als deze spanning gedurende langere tijd blijft aanhouden, verslechtert de doorbloeding van de haarzakjes. Dit beschadigt de haarwortels, waardoor je haren permanent uitvallen.

De symptomen van tractie alopecia

Deze vorm van haarverlies vindt in eerste instantie vaak plaats rondom de haargrens. De kalere plekken zie je dus in eerste instantie vooral bij je nek, boven je oren en bij de haargrens van je voorhoofd. Voordat dit haarverlies optreedt, zou je de spanning op de haren al kunnen herkennen. Als je last hebt van bultjes rondom de haargrens, is dit een teken dat jouw haren te strak vastzitten, wat voor ontstoken haarzakjes zorgt.

Als je een staart in hebt en je krijgt na verloop van tijd last van pijn aan de hoofdhuid, is dit een heel duidelijk teken dat jouw staart te strak zit. Handel dan direct, om schade aan de haarwortels te voorkomen.

Traction alopecia vs. alopecia areata

Tractie alopecia voorkomen

Aangezien het haarverlies bij tractie alopecia in de meeste gevallen blijvend is, is de enige echte oplossing hiertegen om het haarverlies te voorkomen. Hiervoor is maar één manier: zorg ervoor dat je haren minder onder spanning staan. Als je jouw haren vast doet in een staart of vlechtjes, houd dan net wat ruimte over, zodat de doorbloeding van jouw haarzakjes intact blijft. Als je dreadlocks of extensions laat zetten, vraag dan aan diegene die ze zet, of ze op willen letten dat ze dit niet te strak doen.

Tractie alopecia vs. alopecia areata

Vaak wordt tractie alopecia verward met alopecia areata, omdat het hier ook om pleksgewijze kaalheid gaat. Dit is echter een heel ander soort haarverlies. Alopecia areata is namelijk een haarziekte waarbij compleet kale plekken op het hoofd ontstaan, waar (meestal) nog haar terug kan groeien. Lees hier meer over alopecia areata.

Tractie alopecia is daarentegen geen haarziekte, maar een vorm van haarverlies die veroorzaakt wordt door een externe factor: te veel spanning. Door deze spanning weg te nemen, kun je dit type haarverlies dus zelf voorkomen. In tegenstelling tot alopecia areata, is deze vorm van haarverlies onomkeerbaar. De kans dat je de verloren haren terug kunt krijgen, is dus helaas klein.

Behandeling bij tractie alopecia

Je kunt haargroeiproducten gebruiken om tractie alopecia te bestrijden. Echter, bij circa vier op de tien patiënten die een haargroeiproduct uitprobeert, hergroeien er enkele haren na drie tot zes maanden. Wij durven dan ook niet met 100% zekerheid te zeggen dat onderstaande producten tot een gewenst resultaat gaan leiden. Wij adviseren de volgende producten voor de meeste kans op hergroei van haar bij tractie alopecia.

Shampoo en conditioner

Een haargroeistimulerende shampoo zorgt voor een gezonde hoofdhuid en stimuleert haargroei. Het maakt je haar sterker en dikker. Onze shampoos bevatten alleen milde, hoogwaardige ingrediënten.

Voor dit type haarverlies adviseren wij Neofollics shampoo. Gebruik de bijbehorende conditioner om je haar optimaal te voeden en te verzorgen. Deze conditioner bevat ook ingrediënten die haargroei stimuleren en helpt als je haar droog aanvoelt na het wassen.

Neofollics shampoo

Aanbiedingsprijs
€29,95
Normale prijs

De hair growth stimulating shampoo van Neofollics Hair Technology is een krachtige shampoo ter bevordering van de haargroei en om haarverlies tegen te gaan. Ook is de shampoo effectief tegen roos en kan de shampoo zorgen voor dikker en voller haar.
Neofollics conditioner

Aanbiedingsprijs
€29,95
Normale prijs

De hair growth stimulating conditioner van Neofollics Hair Technology bevat veel hoogwaardige ingrediënten in een hoge dosering, wat dit een rijke, verzorgende conditioner maakt. De conditioner voedt het haar, verzorgt de hoofdhuid en zorgt hiermee voor gezonder, sterker en glanzender haar. Daarnaast heeft de conditioner een haargroei stimulerend effect.

Lotion

Breng de lotion van Neofollics twee keer per dag aan op de dunner wordende plekken op je hoofdhuid. Dit zorgt voor een gerichte behandeling van dunner wordend haar. De lotion trekt snel in en laat geen residu achter.

Neofollics lotion

Aanbiedingsprijs
€37,95
Normale prijs

De Neofollics hair growth stimulating lotion levert een klinisch bewezen bijdrage aan het stimuleren van nieuwe haargroei en het tegengaan van haarverlies. Ook kan de lotion zorgen voor dikker en voller haar.

Voedingssupplement

Onze supplementen bevatten ingrediënten die haaruitval remmen en haargroei stimuleren, samen met belangrijke vitamines en mineralen. We adviseren Neofollics tablets voor een gezonde haargroei van binnenuit.

Neofollics tablets

Aanbiedingsprijs
€37,95
Normale prijs

De "hair growth supporting tablets" van Neofollics Hair Technology is een hoog gedoseerd voedingssupplement. De tabletten bevatten een doeltreffende combinatie van alleen de beste natuurlijke ingrediënten om een gezonde haargroei van binnenuit te stimuleren.

Tijdelijke oplossingen

Als je merkt dat de aangetaste plekken steeds meer zichtbaar zijn voor jezelf en jouw omgeving, kun je deze kalende plekken ook camoufleren als tijdelijke oplossing. Door middel van camouflageproducten in jouw haarkleur, zorg je er dan voor dat deze plekken minder of zelfs niet meer zichtbaar zijn.

Kmax starterspakket

Aanbiedingsprijs
€25,95
Normale prijs
€32,40

Extra voordeel bij het bestellen van alle drie de Kmax haarvezel accessoires. De perfecte toevoegingen om je Kmax haarvezels perfect aan te brengen.

Haarvezels

Haarvezels zijn natuurlijke vezels op basis van keratine, die zich hechten aan jouw haar. Hierdoor lijken jouw haren optisch voller, en worden eventuele kale of dunne plekken bedekt. Deze vorm van camouflage zou voornamelijk geschikt zijn bij een lichte mate van tractie alopecia, waarbij er nog wel haartjes zijn waaraan de vezels zich kunnen hechten.

Kmax keratine haarvezels - Zwart (15 gr)

Aanbiedingsprijs
€24,90
Normale prijs

De K-Max keratine haarvezels zijn een innovatief product. De haarvezels bestaan uit keratine dat zich via statische elektriciteit bindt aan dunner wordende, fijne haren. In een oogwenk lijken de haren dikker en worden dunnere delen op de hoofdhuid gecamoufleerd.

Kleurspray

De Kmax Color Spray is een haarspray in de kleur van jouw haren, die je op de aangetaste plekken aanbrengt. Deze spray zorgt er dan voor dat de kale of dunnere plekken dezelfde kleur worden als jouw haarkleur, waardoor deze minder zichtbaar zijn.

Kmax color spray (100 ml)

Aanbiedingsprijs
€20,90
Normale prijs

De Kmax Color Spray is ontworpen om dunner wordend haar te verhullen of gewoon om het haar een betere uitstraling te geven. De Color Spray kan ook goed worden gebruikt om uitgroei te bedekken. De spray is zeer eenvoudig aan te brengen en binnen enkele minuten bereik je het gewenste resultaat.

Scalp Shader

De naam van de Scalp Shader van Kmax spreekt eigenlijk al voor zich: met dit product kleur je jouw hoofdhuid. Ook dit product dien je in de kleur van jouw haar te gebruiken. Als een soort foundation breng je het aan op de nodige plekken, met behulp van een meegeleverd sponsje. De aangetaste plekken worden hiermee bedekt.

Kmax scalp shader - Zwart

Aanbiedingsprijs
€39,50
Normale prijs

De Scalp Shader is een cosmetische crème/foundation om dunner wordend haar te camoufleren. Deze creme maskeert het contrast tussen de hoofdhuid en het dunner wordende haar. K-Max Scalp Shader is eenvoudig en snel aan te brengen.