Hoe veroorzaakt ijzertekort haaruitval?
Haarzakjes hebben een constante aanvoer van zuurstof nodig om gezond te blijven en goed te functioneren. Krijg je te weinig ijzer binnen, dan wordt de zuurstoftoevoer verminderd in het bloed. Dit kan leiden tot verzwakte haarzakjes en uiteindelijk haaruitval. Dit kan gebeuren omdat hierdoor de haargroeicyclus verstoord wordt.
De haargroeicyclus bestaat uit drie fasen: de anagene, catagene en telogene fase. In de anagene fase, die 2 tot 7 jaar kan duren, groeit het haar actief en worden nieuwe haren gevormd. De catagene fase is een korte overgangsfase van ongeveer 2 tot 3 weken waarin de haarfollikel krimpt en de haargroei stopt. Tot slot is de telogene fase een rustfase van ongeveer 3 maanden, waarin het haar uiteindelijk uitvalt en plaatsmaakt voor nieuw haar.
In een normale situatie herhaalt deze cyclus zich voortdurend, waardoor gezonde haargroei mogelijk is. Een ijzertekort kan deze cyclus verstoren, waardoor meer haren in de rustfase (telogene fase) terechtkomen en uiteindelijk uitvallen. Dat is niet het enige wat een gebrek aan ijzer doet. Andere symptomen van een ijzertekort zijn:
- Vermoeidheid en zwakte
- Bleke huid
- Kortademigheid
- Hoofdpijn
- Hartkloppingen
- Broze nagels
- Koud aanvoelende handen en voeten
Hoe weet je of je ijzertekort hebt?
Het duurt meestal een tijdje voordat een ijzertekort merkbaar wordt. Zolang alleen de ijzervoorraad in het lichaam afneemt, maar er nog voldoende ijzer beschikbaar is voor directe consumptie, merk je er weinig van. Pas wanneer het sporenelement niet meer snel genoeg uit de voorraden in de lever of milt kan worden vrijgegeven, waardoor er een tekort in de cellen ontstaat, verschijnen de eerste symptomen.
Deze omvatten een droge huid, jeuk, pijn in de tong, pijn bij het slikken of gebarsten mondhoeken. Ook broos haar of nagels komen in dit stadium voor, evenals haaruitval als gevolg van ijzertekort. In ernstige gevallen, wanneer grote delen van het lichaam onvoldoende ijzer krijgen, kunnen ernstige symptomen optreden zoals vermoeidheid, zwakte, lusteloosheid, hoofdpijn, slaapstoornissen en soms zelfs kortademigheid.
De kans op ijzertekort
De kans dat je een ijzertekort hebt is niet groot, echter zijn er groepen mensen met een groter risico erop. Dit zijn meisjes en vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Vanwege hun menstruatie verliezen zij maandelijks bloed. Ook vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, hebben een grotere kans op een ijzertekort.
Daarnaast is het voor jonge kinderen en vegetariërs van belang extra te letten op de ijzerinname. De reden dat ijzertekort niet vaak voorkomt, is omdat het lichaam vaak zelf zorgt dat het meer ijzer uit eten haalt als er een tekort dreigt.
Diagnose en behandeling van ijzertekort
Als je vermoedt dat je haaruitval te wijten is aan ijzertekort, raadpleeg dan een arts voor een bloedtest om je ijzergehalte te controleren. Daarnaast zijn er sowieso preventieve maatregelen te nemen:
- Zorg voor een gebalanceerd dieet met voldoende ijzer.
- Vermijd overmatig gebruik van thee en koffie tijdens maaltijden, omdat deze de ijzeropname kunnen verminderen.
- Overweeg periodieke bloedtesten als je een risico hebt op ijzertekort, zoals bij vrouwen met zware menstruaties of vegetariërs.
Echter is het meer voor de hand liggend dat er andere oorzaken zijn voor jouw haarverlies. Stress, medicijngebruik, hormoonschommelingen of erfelijkheid zijn meer voorkomende factoren van haarverlies dan ijzertekort. Ga goed bij jezelf na wat de oorzaak kan zijn. Het is altijd verstandig een afspraak te maken bij de huisarts. Deze kan jou helpen en het grotere plaatje zien.
De beste behandeling
Hoewel het zeldzaam is, kan ijzertekort zeker leiden tot haaruitval. Het is belangrijk om deze oorzaak tijdig te herkennen en aan te pakken. Als je merkt dat je meer haar verliest dan normaal, dan kan je jouw ijzergehalte laten controleren door een arts te raadplegen voor een passende behandeling. Maar; trek geen overhaaste conclusies. Haarverlies kan verschillende oorzaken hebben.