Erfelijke haaruitval is herkenbaar aan het bekende patroon van dunner wordende inhammen en kruin. Op deze plekken wordt het haar steeds dunner, totdat er nagenoeg alleen haar op de zijkanten en achterkant van het hoofd groeit. De naam geeft het al aan.
Jouw erfelijke aanleg bepaalt voor een groot deel of je te maken krijgt met deze haaruitval en in welke mate. De leeftijd waarop het begint, snelheid waarmee het ontwikkelt en het eindstadium is sterk genetisch bepaald. Een sterke aanwijzing dat je erfelijk belast bent, is als je grootvader van moederskant vroeg kaal werd.
70% van alle mannen krijgt te maken met haarverlies
Erfelijke haaruitval is herkenbaar aan het bekende patroon van dunner wordende inhammen en kruin. Op deze plekken wordt het haar steeds dunner, totdat er nagenoeg alleen haar op de zijkanten en achterkant van het hoofd groeit. De naam geeft het al aan.
Jouw erfelijke aanleg bepaalt voor een groot deel of je te maken krijgt met deze haaruitval en in welke mate. De leeftijd waarop het begint, snelheid waarmee het ontwikkelt en het eindstadium is sterk genetisch bepaald. Een sterke aanwijzing dat je erfelijk belast bent, is als je grootvader van moederskant vroeg kaal werd.
70% van alle mannen krijgt te maken met haarverlies
Erfelijke haaruitval komt veel voor bij mannen. 20% van de twintigers krijgt te maken met haaruitval. Het percentage loopt op met de leeftijd. De helft van de vijftigers heeft haaruitval. Uiteindelijk krijgt 70% van de mannen er mee te maken. Je bent dus zeker niet de enige. Maar dat maakt het niet minder vervelend.
Hoe ontstaat erfelijke haaruitval?
Er is gelukkig veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de biologische processen die erfelijke haaruitval veroorzaken. Androgeenreceptoren spelen hierbij de hoofdrol.
Je genetisch aanleg bepaalt hoeveel androgeenreceptoren je op je haarzakjes hebt. Het hormoon dihydrotestosteron, oftewel DHT, hecht zich aan deze receptoren. DHT beschadigt hiermee het je haarzakjes.
De aanhechting van DHT geeft een haarzakje een kortere groeifase en verkleint de schacht van het haarzakje. Uiteindelijk is het haarzakje dusdanig verschrompeld, dat het alleen nog maar een minuscuul (voor het oog onzichtbaar) vellushaartje produceert.
Alleen de haren bovenop je hoofd kunnen deze receptoren hebben. Hierdoor kun je kale inhammen en kruin krijgen, terwijl het haar aan de zijkant en achterkant van je hoofd onaangetast blijft.
Wat kan je doen tegen erfelijk haaruitval bij mannen
Haaruitval bij mannen wordt vaak als onoverkomelijk gezien. Dit is onterecht. Acceptatie en het scheermes zijn niet je enige opties.
Er is namelijk niet alleen veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hoe deze haaruitval ontstaat, maar ook naar hoe deze processen gestopt kunnen worden. En hoe de haargroei verbeterd kan worden. Er zijn daardoor tegenwoordig goede behandelingen beschikbaar.
DHT remmen
Het hormoon DHT is dus de grootste boosdoener. Dit hormoon wordt, onder invloed van een enzym 5-alpha-reductase, gevormd uit het mannelijk hormoon testosteron. Dit proces vindt plaats in het haarwortelzakje van de hoofdhuid.
De omzetting van testosteron naar DHT kan verminderd worden. Het geneesmiddel Finasteride doet dit bijvoorbeeld. Het is daarom een bekend haargroeimiddel geworden. Er kleven helaas ook grote nadelen aan het medicijn Finasteride. Er zijn gelukkig ook natuurlijke plantenextracten die een vergelijkbaar resultaat bereiken, zonder bijwerkingen. Bekende extracten zijn Saw Palmetto, Beta-sitosterol,Ecklonia Cava, Isoflavonen en Polyfenolen.
Groeiprocessen stimuleren
Dit doet bijvoorbeeld een klassiek haargroeimiddel: Minoxidil. Het verbetert de doorbloeding van het haarzakje, waardoor de haarzakjes meer zuurstof en bouwstoffen ontvangt. Hierdoor gaan er meer haarzakjes voor langere tijd in de groeifase, waardoor er meer en dikker haar gaat groeien. Het nadeel van Minoxidil kan zijn dat mensen bijwerkingen ervaren zoals hoofdpijn of huidirritatie.
Inmiddels zijn er vernieuwde versies van Minoxidil ontwikkeld, zoalsNeoxylenNanoxidil. De lotions met deze ingrediënten hebben vaak een bredere werking en geven nagenoeg geen bijwerkingen. Daarnaast zijn ze ook prettiger voor de hoofdhuid omdat er geen vervelende oplosmiddelen worden gebruikt.
Bouwstoffen
Verschillende essentiële aminozuren, mineralen en vitaminen zijn noodzakelijk voor een gezonde haargroei. Hoewel een tekort niet de veroorzaker is van erfelijke haaruitval, heeft de haargroei het bij erfelijke haaruitval al moeilijk. Door ruim voldoende bouwstoffen binnen te krijgen, geef je jouw haar een sterke basis om optimaal te groeien.
De aminozuren L-carnitine, L-cysteïne en Taurine kan het menselijk lichaam zelf niet produceren en moeten dus via de voeding binnen komen. Deze aminozuren verbeteren de haargroei door het transport van voedingsstoffen naar de haarwortel te verbeteren en de energieproductie te vergroten. Ook Selenium, Zink, Foliumzuur en Biotine zijn noodzakelijk voor het behoud van gezond en sterk haar.
Het is belangrijk om te starten met een behandeling tegen haaruitval zodra je ziet dat het haar op je inhammen of kruin dunner wordt. Want als de haaruitval zichtbaar wordt, is al 50-70% van het haar verdwenen. Wanneer je er snel bij bent, dan zal het behouden van het bestaande haar gemakkelijker gaan dan wanneer de haaruitval al langer gaande is. Daarnaast zal bij de één hergroei sneller en makkelijker optreden dan bij de ander. Vroeg beginnen is dus echt aan te raden.
Welke producten zijn er?
Erfelijke haaruitval bij mannen is via verschillende typen producten te behandelen. De belangrijkste zijn shampoo, lotion, voedingssupplement en lasertherapie. Als het haaruitval sterker is geworden, is de combinatie met meerdere producten nodig voor zichtbare resultaten.
Shampoos en conditionerstegen haaruitval vormen een goede basisbehandeling bij beginnende haaruitval.
Lotionsmet verschillende werkzame ingrediënten trekken volledig in de hoofdhuid waar het haar dunner wordt.
Voedingssupplementenwerken van binnenuit en stimuleert de groeiprocessen en remt het proces van erfelijke haaruitval.
Lasertherapieis goedgekeurd door de Amerikaanse FDA als effectieve behandeling tegen haaruitval. Rood laserlicht stimuleert de energiehuishouding in de haarzakjes.
Wat kan je verwachten?
De juiste verwachtingen hebben is belangrijk. Een realistische termijn om het eerste effect van een behandeling tegen haaruitval te evalueren is 3 tot 6 maanden.
De behandeling activeert steeds meer haarzakjes die in de rustfase zitten, zodat er weer nieuwe haren beginnen te groeien. Haar groeit maar iets van 1,25 centimeter per maand. Je zult dan in eerste instantie merken dat je haaruitval minder wordt. Maar ondertussen groeien er ook nieuwe haren.
Maar die moeten enige lengte hebben gekregen om op te vallen in het kapsel. Het volledige effect laat zich vaak pas zien na 12 maanden. Het laten “hergroeien” van haar is over het algemeen lastiger te bewerkstelligen dan het tegengaan van haaruitval en dunner wordend haar.
Beginnend haaruitval
Herkenbaar aan:
Haaruitval is (nagenoeg) niet zichtbaar
Minder sterke haargroei bij inhammen en/of kruin
Geen opvallende verergering
Bij beginnende haaruitval is het dunner worden van het haar alleen zichtbaar bij zorgvuldige inspectie. Want pas als meer dan de helft van het haar weg is, begint het dunner worden van het haar op te vallen. Het haar bij de inhammen en/of kruin groeit minder sterk en lang. Een betere haargroei, gezonder haar en/of het tegengaan van haaruitval is gewenst.
De Neofollics Shampoo vormt de basis van deze behandeling.
Deze behandeling is gemakkelijk in gebruik en beschermt het haar tegen de eerste gevolgen van erfelijke haaruitval.
Met de Neofollics Tablets geeft je jouw haar een extra stevige basis
Met de Neofollics Shampoo en de Neofollics Lotion heb je 2 topische producten om de haargroei van buitenaf te stimuleren.
Met de Neofollics Tablets stimuleer je een gezonde haargroei van binnenuit.
Deze behandeling bevat de zeer effectieve Neoxyl 7% formule die geen bijwerkingen heeft.
Haaruitval neemt sterk toe en/ofis al langere tijd gaande
De haaruitval heeft zich opgebouwd en moet met een krachtige behandeling gestopt worden. Hergroei is mogelijk, maar besef dat bijna kale plekken waar enkel nog kleine haartjes groeien, baat gaan hebben van extra haargroei, maar het waarschijnlijk een brug te ver is om het nog goed opgevuld te krijgen.
Door deze producten samen te gebruiken voorkomt u verdere haaruitval, verbeter je de algemene conditie van het haar en stimuleer je zelfs nieuwe haargroei.
Met de shampoo, conditioner en de lotion heb je 3 topische producten om de haargroei van buitenaf te stimuleren.
De tabletten zullen een gezonde haargroei van binnenuit stimuleren.
Er zijn ook snelle, cosmetische oplossingen bij dunner wordend haar. Haarvezels laten het haar voller lijken en door de scalp shader schijnt de hoofdhuid niet meer door het haar.
De vele kleine haarvezels hechten zich aan je eigen haar.
Hierdoor lijkt je haar weer voller en zijn de dunne plekken niet meer zichtbaar.
Je kunt de haarvezels in 30 seconden aanbrengen, waarna ze blijven zitten tot je ze weer uitwast met shampoo.
Erfelijke haaruitval, of alopecia androgenetica (AGA), is de meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij mannen. Het wordt veroorzaakt door genetische gevoeligheid voor dihydrotestosteron (DHT), een bijproduct van testosteron. DHT bindt zich aan haarzakjes, waardoor ze moeilijker haar produceren en uiteindelijk volledig verdwijnen.
Het loopt ongeveer gelijk met de leeftijd. 25% van de mannen krijgt op 25-jarige leeftijd te maken met enig haaruitval. Tegen de leeftijd van 50 jaar loopt dit op tot ongeveer 50% van de mannen. Bijna 80% van de mannen zal op 80-jarige leeftijd enige mate van haaruitval hebben.
Een terugwijkende haarlijn beginnend bij de slapen.
Dunner wordend haar op de kruin.
Haar dat fijner en korter wordt na verloop van tijd, wat uiteindelijk leidt tot kale plekken.
Een dermatoloog kan erfelijke haaruitval vaststellen op basis van de familiegeschiedenis, haarpatronen en een onderzoek van de hoofdhuid. Soms kan een biopsie of bloedonderzoek worden uitgevoerd om andere oorzaken zoals schildklierproblemen of voedingstekorten uit te sluiten.
Hoewel het niet volledig kan worden voorkomen vanwege de genetische aard, kan vroegtijdig ingrijpen de vordering vertragen of stoppen. Behandelingen zoals minoxidil, haargroeishampoos, supplementen en veranderingen in levensstijl kunnen helpen om de haardichtheid te behouden.
Vroegtijdige behandeling kan leiden tot hergroei in dunner wordende gebieden, vooral met minoxidil. Het is echter onwaarschijnlijk dat volledig kale gebieden opnieuw haar zullen groeien. De meeste behandelingen richten zich op het behoud van bestaand haar en het voorkomen van verder verlies.