Alopecia prematura
Wat is alopecia prematura?
Alopecia prematura verwijst naar vroegtijdig haarverlies dat optreedt bij jongens. Dit kan al beginnen rond de leeftijd van 15 of 16 jaar. Het haarverlies is vaak een teken van genetische aanleg voor kaalheid, wat betekent dat het in de familie kan voorkomen.
Hoe ontstaat alopecia prematura?
Alopecia prematura ontstaat meestal door een combinatie van genetische en hormonale factoren. Genetische factoren zijn vaak te koppelen aan alopecia androgenetica als achterliggende aandoening, ook wel bekend als erfelijke haaruitval of mannelijke kaalheid. Dit type haarverlies wordt veroorzaakt door een verhoogde gevoeligheid van de haarzakjes voor dihydrotestosteron (DHT), een afgeleide van het mannelijke hormoon testosteron. Deze gevoeligheid leidt tot een verkleining van de haarzakjes, waardoor het haar dunner wordt en uiteindelijk uitvalt.
Daarnaast spelen hormonale veranderingen tijdens de puberteit een grote rol bij alopecia prematura. Tijdens deze periode ondergaat het lichaam van tieners aanzienlijke veranderingen in de hormoonspiegels. De stijging van androgenen, waaronder testosteron, kan leiden tot een verhoogde productie van DHT, wat bijdraagt aan haaruitval. Naast de hormonale veranderingen ervaren tieners ook vaak fysieke en emotionele veranderingen en stress, wat haaruitval kan verergeren.
Een vorm van haarverlies die verband houdt met hormonale veranderingen en stress is telogeen effluvium. Dit is een vaak tijdelijke vorm van haaruitval waarbij een groot aantal haren in de rustfase (telogene fase) terechtkomt, wat resulteert in dunner wordend haar over de gehele hoofdhuid. Hoewel telogeen effluvium meestal tijdelijk is, kan het bij tieners met genetische aanleg voor haarverlies de situatie verergeren en bijdragen aan de ontwikkeling van alopecia prematura.
Kenmerken van alopecia prematura
De kenmerken van alopecia prematura zijn vergelijkbaar met die van andere vormen van haarverlies. Je kunt merken dat je haar dunner wordt, vooral op de kruin of bij de haarlijn. In sommige gevallen kan het haarverlies zich verspreiden over de hele hoofdhuid. Bij mannen is dit vaak zichtbaarder en kan het leiden tot een terugtrekkende haarlijn of kale plekken. Hoe jouw haaruitval zich kenmerkt, heeft te maken met de onderliggende kwestie waardoor de haaruitval ontstaat. Het is dus belangrijk om hierachter te komen door een huisarts en/of dermatoloog te raadplegen.
Productadvies nodig? Doe de Haartest!
Wat kun je doen tegen alopecia prematura?
Haargroeistimulerende behandelingen worden alleen aanbevolen voor mensen van 18 jaar en ouder. Dit komt doordat deze producten invloed kunnen hebben op de hormonen en alleen op volwassenen zijn getest. Het effect op jongeren is niet bekend.
Gelukkig zijn er al enkele producten die je kunt gebruiken om jouw haargroei te ondersteunen of een tijdelijk camouflerend effect te creëren:
- MSM-poeder: MSM-poeder is een vorm van zwavel en een belangrijk onderdeel van onze huid, bindweefsel, haar, gewrichten en nagels. Het heeft geen invloed op hormonen en kan veilig worden gebruikt door jongeren om de haargroei te ondersteunen.
- Milde shampoos: We raden aan om een milde keratine shampoo te gebruiken die je haar meer volume geeft. Deze shampoo maakt je haar dikker zonder je hoofdhuid te irriteren of hormonen te beïnvloeden.
- Keratine haarvezels: Keratine haarvezels zijn een tijdelijke, cosmetische oplossing die helpt dunner haar te verbergen. De vezels hechten zich aan je bestaande haren, waardoor je haar voller lijkt. Dit geeft een natuurlijk effect en veel mensen zijn tevreden met dit product.
We adviseren daarnaast om een dermatoloog te raadplegen die een behandelplan kan maken dat bij jou past. Een dermatoloog kan je helpen om de oorzaken van je haarverlies te begrijpen en veilige en effectieve behandelingen aan te bevelen.