Op je 20ste al kaal aan het worden - wat te doen?

Op je 20ste al kaal aan het worden - wat te doen?

Weinig zaken kunnen je zelfvertrouwen zo aan het wankelen brengen als haarverlies op jonge leeftijd. Kijkend naar je vader valt in te schatten of je een terugtrekkende haarlijn zult ontwikkelen of helemaal kaal zult worden. Maar dat zegt niet alles. Want factoren zoals erfelijke kaalheid, bepaalde medische aandoeningen, (ironisch genoeg) stress of zelfs hoe je jouw haar stylet kunnen de allemaal boosdoener zijn van het dunner worden van je haar op je 20ste.

Is het normaal dat ik met 20 kaal begin te worden?

Een van de belangrijkste oorzaken van kaal worden op jonge leeftijd is vermoedelijk erfelijke kaalheid. Ook wel alopecia androgenetica genoemd. Dit treft zowel mannen als vrouwen van verschillende leeftijden. Mannen die hier last van hebben, kunnen al in hun twintiger jaren of zelfs in hun tienerjaren last krijgen van haaruitval. Dit is een veelvoorkomende en heel normale situatie. Maar hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op haaruitval. Ongeveer 20% van twintigers heeft al te maken met dunner wordend haar of een terugtrekkende haarlijn. Uiteindelijk krijgt zelfs 70% van alle mannen er mee te maken. Het is dus afhankelijk van je definitie van normaal, maar dat 1 op 5 twintigers al haarverlies ervaart, maakt je in ieder geval niet de enige.

Wat zijn de eerste tekenen van haarverlies?

Bij mannen begint dunner wordend haar meestal met een terugtrekkende haarlijn of een kalende kruin. Bewust zijn van je haar en hoe het groeit, is de eerste stap om haaruitval voor te zijn. Vraag jezelf of er meer haar op je haarborstel te zien is dan normaal. Of misschien ligt er ineens haar op je kussen als je 's ochtends wakker wordt. Jouw haarverlies hoeft zich niet volgens het typische mannelijke kaalheidspatroon te uiten. Haarverlies kan ook diffuus voorkomen. Dat willen zeggen: over de gehele hoofdhuid.

Wat veroorzaakt haaruitval met 20?

De meest voor de hand liggende verklaring is erfelijke haaruitval. Als dit de reden is voor jouw haarverlies, dan heb je waarschijnlijk een teveel van het hormoon dihydrotestosteron (DHT). Het algemeen geaccepteerde idee dat mannen met meer testosteron sneller kaal worden is dan ook niet helemaal waar. Hun haarzakjes zijn echter wel gevoeliger voor het hormoon DHT dat in de haarwortel wordt gemaakt. Dit laat de haarzakjes verschrompelen waardoor er steeds dunnere haartjes uit groeien tot de haarzakjes uiteindelijk volledig stoppen met het produceren van haren.

Een andere mythe over kaalheid, is dat het veroorzaakt wordt door het vaak dragen van petten of hoeden. Hier hoef je echter niet bang voor te zijn. Vroeg kaal worden heeft voornamelijk interne redenen. Regelmatig petten dragen kan wel je haar beschadigen, waardoor haren kunnen afbreken en uitvallen. Maar omdat je haargroei hierdoor niet stopt, groeien de haren vanzelf weer terug zodra je stopt met het dragen van deze petten of hoeden.

Je vader is dus niet altijd de schuld te geven als het gaat om haarverlies met 20. De oorzaak ervan verschilt per persoon. In sommige gevallen worden mensen getroffen door haaruitval als gevolg van slechte en ongezonde gewoonten. Het kan zijn dat je niet de juiste vitamines binnenkrijgt of dat een ongezonde levensstijl een negatieve invloed heeft op je haargroei. Dus hoe pak je het aan?

Productadvies nodig? Doe de Haartest!

Doe de Haartest

Wat te doen tegen haaruitval?

Bij de eerste tekenen van haaruitval raden we aan te beginnen met een haargroeistimulerende shampoo. Dit vormt de basis van de behandeling. Het is gemakkelijk in gebruik en beschermt het haar tegen de eerste effecten van erfelijke haaruitval. Vul dit dan aan met een haargroeistimulerende lotion. De Neofollics lotion bevat vele effectieve ingrediënten tegen haaruitval. Een lotion zorgt ervoor dat de haren langer in hun groeifase blijven. Dit betekent dat haren langer doorgroeien en minder snel uitvallen. Zo groeien er meer haren tegelijkertijd. Daarnaast beschermt een lotion de haarzakjes tegen de schadelijke invloed van het hormoon DHT.

Neofollics shampoo

Aanbiedingsprijs
€29,95
Normale prijs

De hair growth stimulating shampoo van Neofollics Hair Technology is een krachtige shampoo ter bevordering van de haargroei en om haarverlies tegen te gaan. Ook is de shampoo effectief tegen roos en kan de shampoo zorgen voor dikker en voller haar.
Neofollics lotion

Aanbiedingsprijs
€37,95
Normale prijs

De Neofollics hair growth stimulating lotion levert een klinisch bewezen bijdrage aan het stimuleren van nieuwe haargroei en het tegengaan van haarverlies. Ook kan de lotion zorgen voor dikker en voller haar.

Pas je eetpatroon aan

Geloof je dat je haarverlies andere oorzaken heeft. Dan kan je eetpatroon de boosdoener zijn. Als dit het geval is, dan is het verstandig je voedingspatroon aan te passen. Eet gezonder en vul je dagelijkse voeding aan met biotine-supplementen en MSM-poeder. Biotine is een belangrijke vitamine voor gezond en sterk haar. De supplementen werken van binnenuit en stimuleren de groeiprocessen en remmen het proces van haaruitval.

Foligain biotine supplement

Aanbiedingsprijs
€18,95
Normale prijs

Ondersteunt gezonder uitziend haar, huid en nagels

  • Uitstekende bron van biotine
  • Heerlijke kersensmaak
  • Lost snel op

Inhoud: 60 tabletten